Op 29 april 2014 sprak ik voor het eerst met alle twee mijn mentoren af. Ik had de gelegenheid als excuus gebruikt om al mijn verzamelde en gemaakte materiaal op te hangen in een klein kamertje. Anna liep langs de foto’s en zei ineens dat mijn moeder net Sneeuwwitje was. Zij was schijnbaar niet de enige die de gelijkenis opmerkte. Jaren daarvoor had mijn grote broer ook al de gelijkenis gezien en het woord verspreid onder zijn vrienden. “Mama was Sneeuwwitje geworden”, zei hij dan.

Herinneringen; Valse herinneringen; Sprookjes; Sneeuwwitje; Een historisch verschijnsel dat “Hidden Mothers” wordt genoemd; Found footage montage-technieken; mijn moeder en ik. Op het eerste zicht losse splinters, die allen een andere richting op springen. Niet meer dan dat. Maar toch is er een logisch verband.

  1. Mijn moeder is overleden.
  2. Ik was toen 1½ en herinner me dus niets meer van haar
  3. Afgelopen twee jaar ben ik mensen die zich wel iets herinneren van haar gaan vragen naar die herinneringen. Al snel werd duidelijk dat iedereen zijn eigen versie van de waarheid had gemaakt: valse herinneringen.
  4. Uit één van die verhalen kwam naar voren dat mijn oudere broer dacht dat mijn moeder Sneeuwwitje was geworden toen ze opgebaard lag.
  5. Het feit dat ik me baseer op mondelinge overlevering is te linken met sprookjes: van origine ook iets ouders aan hun kinderen vertelden, zij weer aan hun kinderen, en zij weer aan die van hun, etcetera etcetera. Je kan je voorstellen dat het sprookje iedere keer dat het verteld werd een beetje veranderde.
  6. Naast herinneringen van anderen “lenen”, ging ik ook op zoek naar voorwerpen die achterbleven. Gevonden voorwerpen, found footage. Daar zaten verschillende dingen tussen, o.a. een homevideo en een cassettebandje met verhaaltjes voor het slapengaan. En heel, heel veel familiekiekjes.
  7. Tussen al die familiekiekjes die er te vinden waren, vond ik er tot op heden maar een stuk of dertien van mijn moeder en mij samen, waarvan bijna de helft afkomstig uit hetzelfde ingeplande fotomoment. Toen ik later foto’s tegenkwam uit het Victoriaanse tijdperk van kinderen waarbij de moeders zich verstopten onder lappen textiel vroeg ik me alleen maar af: waarom? Wat is er mis met een foto van jou en je kind samen?

Werking van de website


De website werkt in principe erg gemakkelijk. De twee verschillende delen staan naast elkaar en corresponderen met elkaar. Ze zijn simultaan te lezen, op eigen tempo. Wanneer bepaalde stukken tekst onderlijnd zijn met een blauw stippellijntje wil dat zeggen dat je er op kan klikken. Het zal je naar een ander deel in de scriptie brengen, een foto of filmpje tonen, of je naar een andere website brengen. Het één leidt tot het ander, dat heb ik zelf de afgelopen twee jaren ook gemerkt.

Klik hier om door te gaan naar de website